Tuesday, 21 December 2010

Anniversary ke-4

Sambutan anniversary kami kali ke-4..


Sambutan anniversary kami yg ke-4 di adakan semalam 21/12/2011 diadakan di rumah sewa kami kat mukah..juadah yg disediakan ialah :Pizza, udang masak merah, nasi, koktail dan sudah semestinya..kek..sepanjang anniversary ni kami tak pernah sambut kat luar. selalunya masak simple2 n selebrate kat rumah..

Ni kek anniversary kami yg simple tu..

Taraa..sudah siap pun pizza dan sedia utk menjamu selera..1st time wat pizza..hehe

Pizza sedang dibakar..

Pizza sudah sedia untuk dibakar..

Saturday, 18 December 2010

Hadir majlis kahwin..

Selamat bersua kembali di alam maya setelah sekian lama tak update blog. Pagi Ahad ni relaks sikit, boleh lah upload 2 keping gambar ni. Sebenarnya banyak yg di snap, tp cukuplah 2 keping ni untuk share kat sini. Hari Jumaat lalu, kami menerima jemputan dari orang kampung kat sini untuk sama2 menghadiri majlis akad nikah kat rumah pengantin perempuan. Tak jauh pun dgn rumah sewa kami dalam 15 langkah je kot. Seronok jugak dapat tengok adat dan budaya org sini. Majlis tu mula sekitar jam 2.30 dan berakhir dalam kul 4 ptg..Selepas akad nikah, ada bacaan marhaban oleh kumpulan khas marhaban kampung ni. Pengantin lelaki tu org Lundu, Kuching, kawin ngan org Mukah ni, jauh gak tu. Kuching ke Mukah dalam 10 jam jugak lah. Esok hari diaorg jemput kami ke majlis bersanding pulak kat dewan suarah. Kebetulan esoknya(Sabtu)suami ada kerja, so tak dapat la ikut serta..apapun Selamat Pengantin Baru, semoga dirahmati Allah dan diberikan kebahagiaan dunia akhirat.

Sebahagian hantaran dari pihak lelaki kepada pihak perempuan

Bergambar bersama pengantin dan kumpulan Marhaban Kg Kuala Lama, Mukah

Thursday, 9 December 2010

Nasi Lemak

Menu hari ini ialah..nasi lemak."ni apahal makan nasi lemak tengahari?,sepatutnya sarapan." Sepatutnya menu nasi lemak ni dipilih nak sarapan pagi, tapi memandangkan ada sesuatu yang menghalang..terpaksala di tangguhkan ke tengahari. Kira tak kempunan la..

Ni la nasi lemak yang menjadi santapan tengahari ni, agak simple..tapi bla lama tak makan tu, kira puas hati la.
Baiklah, rasa setakat ni saja la, citer utk ptg ni..

Sunday, 5 December 2010

Jalan2 cuti sekolah

Cuti sekolah kali ni, kami ambik keputusan utk bercuti ke KK selama 4 hari 3 malam. Sebelum ke KK, kami bermalam di Miri semalaman, memandangkan dari Mukah ke Miri pun sudah mengambil masa 7 jam.
Kat bawah ni adalah sebahagian gambar2 yang sempat di upload..

Sebelum meneruskan perjalanan ke KK, kami bermalam di Miri, sebab perjalanan dari Miri - KK mengambil masa 8 jam.

Ini adalah imegresen antara kuala belait(Miri - Brunei)

highway brunei, bersih dan cantik

ni feri nak menyeberang dari sempadan lawas dan brunei. sungai bukan main kecik, tapi kena beratur naik feri lagi. kena bayar rm 10 tu..kalau buat jambatan kan senang..huhu
\
kalau ke KK tak sah kalau tak ke sini. Kat sini la orang pakat tunggu matahari terbenam. cantik sangat. seberang sana tu terdapat beberapa buah pulau, sesuai utk dikunjungi..hari tu, sy dah pegi pulau manukan. cantik..

jalan nak ke kundasang. sebelum kami bertolak ke kundasang cuaca agak ok. tapi bila kami mula mendaki bukit2 ni cuaca mula berubah mendung dan berkabus tebal. gerun jugak la nak meneruskan perjalanan. tu la sapa suruh cari pasal jalan2 musim tengkujuh ni. tapi kalau tak ke kundasang rasa tak lengkap jer, maklum lah datang jauh2, rugi jugak kalau tak ke sana. apa pun ikutilah kisah kami seterusnya..

Jalan nak ke kundasang..kami benar2 berhati2 masa mendaki ni, lampu jangan lupa pasang, maklumlah kabus tebal saat ni. jalan pulak sibuk dengan lori dsb, maklumlah ni merupakan jalan utama nak ke sandakan dan tawau.


on the way ke kundasang.

Alhamdulillah kami selamat sampai ke pekan ranau.Sebelum ke poring kami menjamu selera di sini dulu.

Ini la rupa poring hot spring tu. Kolam2 kecil terbuka dibina untuk orang awam mandi-manda di sini. tapi kami tak mandi pun..cuma main2 kaki je.hehe..

Ni pula, pasar kraf sekitar poring..


Ni pasar kundasang, kalau ke sini tak sah jika tak singgah di pasar ni. Macam2 buah2an ada jual kat cni walaupun di luar musim, mcm mempelam, durian, starwberry, anggur dan mcm2 lg. bunga2an pun ada. tak ketinggalan juga pelbagai cendawan ada kat cni, tapi syg, nak buat balik susah takut tak sempat sampai rumah dah rosak.

hubby berposing background gunung kinabalu dekat kinabalu park, tapi time ni gunung dah diselaputi awan..

background gunung-ganang..

Petang hari ke-2. Kami makan soto jawa, dan Air batu campur. Best sgt soto dia, ABC pun terangkat jgk, rasa tak cukup 1 mangkuk soto.
Malam kedua kami bermalam di Komplek tabung haji. Dia mcm hotel la. Sesuai untuk famili. rate dia agak berpatutan, dlm rm 78,88,dan seratus lebih la.Tapi selesa sgt dah la bilik dia. Kebetulan malam tu suami saya ada perjumpaan dgn ahli2 storm readers. Elok sgt la, saya dapat merasa tinggal kat cni.Biasanya kami hanya menginap di sekitar pusat bandar jer. Apa salahnya bertukar angin plak.

Ini adalah masjid bandar, tempat dia agak jauh dari pusat bandar. Tapi dia dekat dengan komplek tabung haji dan muzium. Susah jugak nak cari tempat ni, rupa2nya tak la jauh sgt dlm 5km dari pusat bandar.

Hari ke-3 juga, kami jalan2 ke 1 borneo. besar jugak pasaraya ni, tak larat nak jalan2 semua..

hari ke-3, jalan2 muzium sabah. penat jugak la jalan2 kat sini. tapi banyak juga yang sedang dibaik pulih.

Pasar malam KK. Best makan2 kat sini, lauk semua fresh2, boleh tahan murah la..kalau nak makan tu semua lauk nak.memang best.Saya syorkan kalau ada kawan2 nak bercuti datang la KK banyak tempat boleh pegi..

Rumah idaman..

Assalamualaikum..lama dah tak update blog, tup2 dah siap rumah.Emm, takdelah, ni sebenarnya aku upload dr internet, sebab suka sgt design dia. Kami pun berangan2 nak buat rumah cam ni. Cuma..colour dia jer aku tak berapa minat, kalau boleh aku nak colour yg cerah cam krim ker, kuning air ker..kalau kat kelantan rumah cam ni lebih kurang 240-250K ..tapi entah bila la angan2 ni jd kenyataan..

Aii bila la agaknya kami dapat buat rumah mcm ni..suka sgt..


design rumah macam ni la yang buat ku berkenan tu..

Tuesday, 16 November 2010

Majlis Khatam Quran..dan salam Aidiladha

Alhamdulillah hari ni sempat upload gambar majlis khatam al-Quran dan penutupan kem bestari solat 2010. Syukurlah kehadrat Ilahi kerana majlis yang dirancang berjalan lancar. seramai 23 orang murid telah tamat al-Quran pada tahun ini, dan mereka mendapat sumbangan al-Quran dari Baitulmal. Tahniah. kat bawah ni ada beberapa gambar yang sempat diupload utk tatapan semua..

Paluan kompang dan bunga manggar mengiringi tetamu kehormat dari PPD

Peserta khatam membaca alunan ayat suci al-Quran dan di ketuai oleh ustaz jammie

Persembahan murid:sentuhan kalbu, yang menyentuh hati setiap ibu.Ditujukan khas untuk ibu-ibu dan ayah-ayah. Ternyata ramai yang mengalirkan air mata.

Tidak lupa juga para imam, tenaga pengajar al-Quran Kampung turut hadir memeriahkan majlis

Peserta khatam menerima cenderahati dari pihak sekolah berupa naskhah al-Quran

Kumpulan nasyid sekolah menyampaikan dua buah lagu. Tak sangka pulak lagu kedua (anak soleh) bisa membuatkan penonton mengalirkan air mata.sampaikan solonya pun turut nangis sama..
Akhir kalam, selamat menyambut hari raya aidiladha..maaf zahir batin..

Friday, 12 November 2010

kegiatan pagi sabtu..

Lama betul tak update blog. Maklumlah akhir thn mcm ni, banyak betul program sekolah n luar. Alhamdulillah kelmarin dah siap majlis khatam al-Quran peringkat sekolah. tapi gambar tak sempat upload lagi sebab orang lain yang snap..kamera sndiri asyik wat hal jer. hari2 sebelum ni ok jer, bila tiba hari program, dia wat hal..frust2. hajat nak record budak2 nasyid..tapi alhamdulillah,program berjalan dgn lancar. balik sekolah ptg kelmarin, suami minta buat laksam n nasi kerabu, nak cuba jual di pasar. kebetulan dia ikut kwnnya menjual di pasar. belajar2 menjual katanya.hehe. dlm kepenatan, ku gagahkan jua untuk bangun seawal jam 3 pagi utk siapkan nasi kerabu n laksam. dalam kul 6.45 siaplah menu yang diminta..hehe.suami sampai pasar dalam kul 7.30..tak sabar rasa nak msg tanya perkembangan laksam n nasi kerabu tu.ntah menjadi ke tak. tepat kul 8, call suami. alhamdulillah suami cakap dah habis dua2 laksam n nasi kerabu. yer ker?cam tak caya la plak..rasa2 dah ngantuk plak..lagipun hujan di luar. ok..

Saturday, 23 October 2010

Alhamdulillah..

Alhamdulillah, 23/10/2010 sekolah baru selesai menjalankan aktiviti tahunan, Kem Bestari Solat yang ke-4.Dengan itu, maka berakhirlah KBS untuk tahun ini dan akan berjumpa lagi pada tahun hadapan. Untuk thn ni ada satu lagi program yg menanti, iaitu majlis khatam al-Quran..rancangannya InsyaAllah pada 12/11/2010. Tak sabar rasanya nak tunggu cuti sekolah hujung thn ni yang bermula pada 20/11/2010..semoga apa yang kami rancang ini diberi kemudahan oleh Allah.kami mengharapkan program akan datang berjalan lancar..

murid2 sedang menjamu selera..nasi lauk ayam masak merah&sayur

semasa permainan kotak beracun..

murid2 sedang menjalani amali solat..

khusyuk melihat tayangan..

semasa sesi LDK dijalankan

murid2 sedang membuat amali wudhuk..

Monday, 11 October 2010

aktiviti hari minggu

Aktiviti hari minggu ni, takder nak buat apa so, bila terbayangkan acuan roti jala yang dah dibeli agak lama tapi tak terguna pakai. hari ahad tu merajinkan diri buat roti jala. Alhamdulillah kira menjadilah drp sebelum2 ni..ni excited sgt nak kongsi di sini..tapi alahai,kuah karinya tak sempat nak snap sebab dah habis awal, maklumlah wat ckit sgt..insyaAllah len kali wat lagi..kat bawah ni adalah 2 keping gambar utk tatapan pembaca.tapi kalau pembaca ada idea atau resepi yg lebih menarik leh kongsi ngan saya..k

ni kira 1st time wat roti jala kira menjadi la. hari tu asyik melekat jer..ni cuba guna periuk tefal lak.

Ni la antara roti jala yang sempat di snap..baru belajar menjala ni..

Monday, 20 September 2010

gambar raya..


ni sebahagian my family bergambar bersama semasa raya..

Thursday, 2 September 2010

Majlis khatam al-Quran peringkat sekolah

Alhamdulillah, hari ini 3 sept 2010 sekolah kami mengadakan majlis bacaan yasin, solat hajat dan khatam al-Quran sempena ramadhan.walaupun rancangan last minute, tp ianya berjalan dengan lancar sekali. Terima kasih kepada guru2 yang SK Kg Petanak, Mukah yang bertungkus lumus membuat persiapan untuk menjayakan majlis ini.Panitia Pendidikan Islam mengucapkan berbanyak terima kasih. Lps rehat ada perhimpunan ringkas oleh guru besar sempena ucapan hari raya dan nasihat dari guru2 kpd murid2.

Ini ada beberapa keping gambar yang dapat dikongsikan bersama..

Murid2 tengah khusyuk mendengar taklimat drp Ustaz..

Guru pun tak ketinggalan nak juga saguhati..

Guru Besar menyampaikan saguhati dan duit raya kepada peserta khatam

Peserta khatam al-Quran

Wajah-wajah guru SK Kg Petanak yang bertungkus lumus menjayakan Majlis Khatam al-Quran
Related Posts with Thumbnails